Националният конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“ се завръща тази година в нов формат. Настоящото издание на конкурса кани млади режисьори на възраст до 35 години да кандидатстват с концепции за бъдещ спектакъл върху темата за „ДРУГИТЕ“.

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе в продължение на шест дена.

По време на работата, режисьорите ще бъдат съвместно с драматург, който ще ги подпомага в ролята на артистичен партньор, наблюдаващ творческия процес. В края на ателиетата всеки от режисьорите ще представи своята „работа в процес“ в откъс до 30 минути. Жури ще определи победителя в конкурса, който ще получи възможност да доразвие своята творческа идея и да я реализира в спектакъл на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ през сезон 2023/2024 година. Нашата мисия е да подкрепим млади режисьори в намирането на техния автентичен естетически език и да насърчим диалога между различни подходи и форми в съвременния български театър. Нашите цели са: ✓ да предоставим възможност за изграждане на спектакъл от разработването на концепцията до реализацията му на сцената на голям професионален театър; ✓ да дадем видимост и глас на млади театрали; ✓ да подпомогнем изграждането на критически поглед към един сложен екзистенциален и политически проблем; ✓ да създадем среда за обмен и търсене.

Предложенията за участие в Националния конкурс могат да се основават върху чужди или авторски текстове, пиеси или проза, както и да се представят като концепции за авторски спектакли.

Изискването е кандидатите за участие в конкурса да изпратят до 15.04.2023 г. идеите си за бъдещ спектакъл в рамките на две стандартни страници, заедно с портфолио и CV на info@rusetheatre.com или на адрес Драматичен театър „Сава Огнянов“, Площад „Свобода“ 4, 7000 Русе.

Тримата селекционирани режисьори ще бъдат обявени на 10.05.2023г Конкурсът ще се проведе от 13-ти до 18-ти юни в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе.

Селекционер за 2023

Пламен Харманджиев

Селекционерът на настоящото издание на Националния конкурс е Пламен Харманджиев. Той е завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“. Понастоящем специализира във Виенския университет – специалност „Театрознание, кинознание и медийни науки“.

Пламен публикува статии за театър и танц в издания като „Списание за танц“, „Литературен вестник“, списание „Homo Ludens“, „Springback Magazine“. През 2021 г. той е асистент на американския режисьор Роберт Уилсън в спектакъла „Бурята“ в Народен театър „Иван Вазов“.

Минали издания

Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2022 г.

Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2020 г.
Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2019 г.
Сподели с приятели