Денислав Янев бе отличен с националната награда за млад режисьор „Слави Шкаров“ за 2020 година

РЕЖИСЬОР И СПЕКТАКЪЛ ПОБЕДИТЕЛ ЗА 2020
Една крачка до предела
от Игор Бауерзима в ДТ – Търговище
режисьор Денислав Янев
Участват актьорите: Ивона Маврова и Явор Гаджев.
Сценограф: Галина Абаджимаринова
Хореограф: Неделя Ганчева.

Пиесата на Игор Бауерзима се занимава с една доста особена и тъмна сама по себе си тема,а именно – Нагонът към самоубийство („Танатос“ по Фройд).

Поводът за написването й дава новинарска хроника, която авторът прочита и която разказва за странния случай на двама тийнеджъри в Норвегия, запознали се с в чат за самоубийци и решили да прекратят живота си от върха на един фиорд. Този образ предизвиква Бауерзима да се опита да допусне кои са били тези хора, какви са били мотивите им и какво са правили там, на върха, на края на света малко преди да извършат потресаващия акт.

Денислав Янев, снимка: Иван Христов

ФИНАЛИСТ 2020
Януари,
от Йордан Радичков в ДКТ –„Ив. Димов“ – Хасково
реж. Дамян Тенев

Участват актьорите: Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров
Сценограф: Радостина Тодорова
Музика: Георги Георгиев
Дамян Тенев, снимка: Георги Вачев
Тази пиеса има специално място в историята на Хасковския театър. Тъкмо на неговата сцена Иван Добчев поставя „Януари“ през 1989 година и спектакълът преобръща представите за съвременен театър с новаторския си подход, а екипът на представлението получава множество награди.

Сега Радичковите герои оживяват отново на сцената, в актьорското превъплъщение на Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров. Ще донесе ли тази признание на Тенев в конкурса за млад театрален режисьор? Очаквайте в края на октомври!

ФИНАЛИСТ 2020
Game over,
авторски моноспектакъл, независим проект
реж. Ованес Торосян

Пърформинг и авторският моноспектакъл на Ованес Торосян GAME OVER е своеобразно начало на формата „Театър на късите форми“.
Ованес Торосян, снимка: Личен архив
Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян.
Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

Селекционер за 2020

Богдана Костуркова