Награда на Фондация „Косьо Станев“ 2024 г.

Наградата на Фондация „Косьо Станев“ тази година е на Ивана Керанова за ролята и на Франциска в „През пустинния град Кинш ел Сар“ (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).

Режисьор – Бюрхан Керим

Ивана Керанова в ролята и на Франциска в „През пустинния град Кинш ел Сар“ (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).
Режисьор – Бюрхан Керим

Фондация

Косьо Станев

Частната фондация носи името на своя основател – големият български театрален актьор Косьо Станев.

„Основах фондацията с една едничка цел: да подкрепя първите стъпки на младите актьори по техния път. Учредих я в памет на майка ми – Мария Костова, средствата са изцяло лични и ще стигнат за много издания занапред, стига да го има този конкурс“, и добавя, цитирайки Ерих Фром:

„Човек живее един живот и пред него винаги има дилема – да има или да бъде. Аз избирам да бъда“.

Така Косьо Станев със стотиците театрални образи в професионалната си колекция показва и този извън сцената: на човека, избрал нагласата „да бъдеш“, насочена към удоволствието от споделеното преживяване и мотивирана от любовта.

Плакет, грамота и парично измерение представляват тази награда.

Награда на Фондация „Косьо Станев“ 2023

През 2023 година наградата Фондация „Косьо Станев“ за “Актьорско постижение” в рамките на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ бе връчена на актрисата Катерина Борисова.
Награда на Фондация "Косьо Станев" 2023 г.
Награда на Фондация "Косьо Станев" 2023 г.
Награда на Фондация "Косьо Станев" 2023 г.

Награда на Фондация „Косьо Станев“ 2022

През 2022 година за първи път бе връчена награда от новоучредената Фондация „Косьо Станев“. Тя се дава за актьорско постижение в спектакъл от финалната селекция на конкурса и първи стъпки в професионален театър, а неин пръв носител е актрисата Александра Майдавска от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Това признание ѝ донесе ролята на Маша в спектакъла „Влàдимир“ от Матяж Зупанчич с режисьор Николай Кенаров.