Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ ще се проведе и тази година във вече доказалия се през миналата 2023 нов формат. Настоящото шесто издание на конкурса кани режисьори на възраст до 35 години, които имат свои концепции за бъдещ спектакъл на тема „ИЛЮЗИИ“.

На тримата селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, в продължение на пет дни. По време на работните ателиета избраните режисьори ще общуват близко с драматурга-селекционер, чиято задача ще е да съдейства максимално на творческия процес на младите творци.

В края на ателиетата режисьорите ще представят своята „работа в процес“ в откъс до 30 минути.

Тричленно жури ще определи победителя в конкурса, който ще получи възможност да доразвие показа си и да го превърне в спектакъл в Драматичен театър „Сава Огнянов“ през сезон 2024/2025 година.

Предложенията за участие в Националния конкурс могат да се основават върху чужди или авторски текстове, пиеси или проза, както и да се представят като концепции за авторски спектакли.

Изискването е кандидатите за участие в конкурса да изпратят до 15.04.2024 г идеите си за бъдещ спектакъл в рамките на две стандартни страници, заедно с портфолио и CV на info@rusetheatre.com или на адрес Драматичен театър „Сава Огнянов“, Площад „Свобода“ 4, 7000 Русе.

Или на e-mail на селекционера: inashkara@gmail.com

Тримата селекционирани режисьори ще бъдат обявени на 10.05.2024 г.

Конкурсът ще се проведе от 18-ти до 22-ри юни в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе.

Селекционер за 2024

Ина Шкарова

ИНА ШКАРОВА е родена 1973 г. в Русе. Завършва Средното музикално училище (сега НУИ) „Веселин Стоянов“ в родния си град. Учи в НАТФИЗ, специалност „театрознание“.

23 години работи като драматург в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, което й дава възможност да сътрудничи с повече от 50 режисьора в над 120 театрални продукции.

Натрупва опит като сценарист в телевизионни предавания в Нова телевизия и БНТ.

… и да, дъщеря е на Слави Шкаров.

Все още сънува улиците на Русе, независимо че от десетилетия не живее там.

ТЕМА НА КОНКУРСА

ИЛЮЗИИ

Илюзиите са това, което ни дава надежда, че можем да променим Бъдещето!

А какво се влага в това Бъдеще – нека дадем възможност на младите режисьори да развихрят фантазиите си.

…и да! Да не забравяме, че Театърът сам по себе си е Илюзия!

Ина Шкарова

Минали издания

Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2022 г.

Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2020 г.
Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2019 г.
Сподели с приятели